Líčení a fantazie nezná mezí!

GetTheLouk - kosmetický nadšenec a beauty kanál, který 2x týdně přináší nové recenze kosmetiky a líčící tutorialy.

Youtube Instagram

Blogovat či neblogovat? Aneb počty s blogem

blogovatcineblogovat

Často mi chodí dotazy ohledně tvorby blogu, jeho vzniku a blogování jako takového. Na tyto dotazy se většinou nedá odpovědět jednou větou, je to většinou celý pytel věcí, které je potřeba znát a umět. Všechny ty věci jsou spolu provázané a nelze je jen tak vynechat. Proto jsem se rozhodla vám snad trošku pomoct. Bloguju už skoro 10 let, i když s GetTheLouk žiju pouze necelé dva roky. I tak si myslím, že pár věcí bych snad začínajícím blogerům či těm, kteří o tom snad uvažují, osvětlit mohla.

Nejdřív ale řeknu snad jen to, že když já začínala, tak to nebyl takový trend. Blogy teprve zažívaly svůj boom, nebylo zvykem k tomu být aktivní na pěti dalších sociálních sítích a tak podobně. Byla to záležitost snad i komorní společnosti. Některé kamarády z „tehdejšího blogového světa“ mám teď za nejlepší kamarády a s pár ostatními se často vídám. Zkrátka trošku jiná věc.

Nicméně to mě ale naučilo základům. Naučilo mě to si spoustu věcí dělat sama, a to od základů. Protože to nebylo volně ke stažení. Navíc moje máma pracuje v oboru grafiky a programátorství, takže s případnými konkrétními dotazy jsem mohla jít za ní. Nicméně nebylo to tak, že by mě to máma učila. Vždycky říkala, že cennější je se v tom vykoupat a přijít si na to. Dřív jsem jí proklínala, ale teď zpětně jsem jí neskutečně vděčná! Toť asi první rada, řekla bych.

Jako první si ale musíte uvědomit, proč chcete blogovat. Co je tím motivem? Pokud je to touha se s ostatními podělit o něco, nějakou zkušenost, recept, recenzi, dojem, fotky, tak je to správně. Je jedno, zda vás baví psát a berete psaní jako koníček nebo máte koníčka, který vás baví, a psaní je už jen platforma, jak o něm dát světu vědět. Motiv by neměl být tipu: je to in, každý to dělá, dostanu něco zadarmo, udělám to natruc rodičům či někomu jinému a tak podobně. Zdá se to být jasné, ale bohužel v dnešní době mi přijde, že ty původní důvody se rychle vytrácí.

CO BLOGOVÁNÍ ZNAMENÁ

Pokud vás motivují důvody zmíněné v začátku předešlého odstavce, tak můžete číst dál. Za druhé si uvědomte, co blogování znamená! 

DÁVÁTE SVOU KŮŽI NA TRH

… k veřejné diskuzi, debatě, pomluvě, ale i pochvale a obdivu. Lidé o vás budou mluvit. Nejen lidé na internetu, ale zprvu lidé kolem vás, například ve škole. Na to se připravte. Blogování se jim nemusí líbit, nemusí ho chápat. Nemyslete si, že na váš blog nepřijdou, zní to divně, ale i internet je strašně malé místo ;)

MUSÍTE SI BEDLIVĚ HLÍDAT SVOJE SOUKROMÍ!

Nejen místo svého bydliště, školy, ale i jména kamarádů, kteří do vašeho virtuálního světa nechtějí být zataženi. Určitě o tom povězte vašim rodičům. Povězte jim, proč to děláte, co to obnáší a že vás to baví, oni pak mají šanci vám pomoct například právě s tou ochranou osobních údajů. Věřte, že vám nechtějí zatopit, chtějí vás jen chránit. A i hloupost typu: „Jedeme na měsíc pryč na hory, jupí!“ v kombinaci s uvedením adresy (v dobré víře, že vám někdo pošle dopis), vás či spíš pak vaše rodiče může stát vykradený byt/dům. A tomu se dá snadno předejít. Takže se nad tím rozhodně zamyslete.

BLOG ZNAMENÁ I ZODPOVĚDNOST

… měli byste někdy přispívat. Ideálně pravidelně. Ale k tomu se dostaneme v pozdějších článcích. Ideální je mít jasno v tom, co a kdy dáváte online. Lidé musí vědět, co od vašeho blogu očekávat. Pokud jim naslibujete pět článků týdně a měsíc pak na vašem blogu chcípnul pes, jak si lidově říká, lidé budou zklamaní. Je jasné, že existují životní situace, kdy člověk nemůže zkrátka přispět. Tyhle chvíle asi nechce zažít nikdo z nás a nikdo je nikomu nepřejeme. Blog v tu chvíli ale není všechno. Pokud vám to situace či vaše psychika dovoluje, napište dvě věty o tom, že vás život momentálně stojí za prd a že to vážně nejde. Férové jednání je pro blog, podle mě, vždycky přínosem.

MĚLI BYSTE MÍT ALE I TRPĚLIVOST.

Blog není čtený stovkou čtenářů přes noc. Žádný blog si nezaregistrujete s tím, že už máte rovnou tisíc čtenářů. Chce to trpělivost, vášeň a pravidelnost … Musíte jen čekat. Ono se to vyplatí, věřte mi. Navíc bez těch prvních pěti, by jich sto nebylo, bylo by jich jen 95, ne? :)

Zkrátka nezapomeňte, že „Každá mince dvě strany má“, protože v blogování je to dvojnásob pravda. Je to zábava, ale nese s sebou spoustu poviností a strastí.

BLOGER = PRÁCE NA PLNÝ ÚVAZEK

Bloger musí být milion osob v jednom, když to tak řeknu. Berte to jako jedno povolání, kde musíte zastoupit 10 prací. Bloger musí umět:

PRIMÁRNĚ:

psát – pokud nenapíšete větu bez gramatické chyby, na blogování si pár let ještě počkejte. Neříkám, že každý nemáme den, kdy napíšeme nějakou gramatickou hloupost, ale pokud vás gramatika ve škole ještě minula, řekla bych, že bude lepší si ještě počkat. Já jsem zastánce toho, že lépe se čtou blogy lidí, kteří umí psát, ale to neznamená, že pokud nejste zrovna Hemingway, blog není pro vás. To vůbec ne, ale vidím v tom přeci jen malou výhodu, či případně prostor, kde může člověk růst.

fotografovat, pokud má na blogu fotky – nejde tu o soutěž fotografie roku, ale spíše jde o to, aby fotky byly ostré, bez zrna, ne moc tmavé či přesvětlené a ideálně v dobré kvalitě (dneska i malý foťák na cesty umí poměrně dobře fotit) Fotky by měly být na blogu i dostatečně velké, ne zas ale v původním rozlišení.

natáčet videa, pokud chce na blog dávat videa – zde je to asi to samé, co u fotografií, plus se k tomu přidá zvuk, editace videí a tak podobně, vlastně je z vás herec, scénárista, kameraman, produkce i post-produkce v jednom. Zkrátka spousta práce.

hledat – na blogu vám stále něco nepůjde, navíc ze začátku toho na vás bude opravdu hodně. Musíte se tedy naučit, že když vám něco nejde, automaticky to zadat do googlu a číst. Google je studnice informací a pro váš život v dnešní době celkově je k přežití prakticky nutné umět hledat!

SEKUNDÁRNĚ:

programovat nebo alespoň rozumět základům html (dneska většina lidí používá redakční systémy a šablony, ale i tak se hodí umět html, ideálně ještě základ php a css :D)

grafiku nebo alespoň rozumět jednoduché úpravě fotografií (jako je například zmenšování, přidání textu a podobně)

Musíte znát pojmy jako je doména, redakční systém a mnohé, mnohé další. Ze začátku to není to jen „sednu a píšu“, alespoň ne, pokud se má jednat o kvalitní výstup.

Těmto všem zmíněným bodům bych se ráda postupně věnovala. Některým více do hloubky, jiným méně, tak snad vám pomůžou na vaší cestě blogováním. Věřte, že je to spousta práce, ale svět na tom nestojí.

* Všechny rady jsou čistě jen mé názory, neříkám, že není více věcí poutajících se k tomuto tématu. Navíc neříkám, že mé rady jsou vytesané do kamene, spousta věcí se určitě dá dělat i jiným způsobem, než radím. Navíc ke všemu potřebujete bohužel i trošku toho štěstí. *

 

Následující díly:

2. díl: Když se zakládá blog

3. díl: Jak psát blog?

4. díl: Jak formovat články po vizuální stránce

5. díl: Fotografování

6. díl: Úprava fotek

7. díl: Videa a výbava k nim nutná

8. díl: Videa a jejich samotné točení

9. díl: Videa a jejich střih

10. díl: Jak se vaří tutorial

 

+ článek o tom, jak se poprat s kritikou a negativními ohlasy

Comments ( 59 )

  1. / ReplyChristines071
    Ahoj Lou, ve všem s tebou souhlasím. Bloguji už půl roku (není to zas tak dlouhá doba) a když se kouknu zpátky mé začátky byly dost mizerné a tak jsem se začala učit od známějších blogů a samozřejmě od tebe. Myslím, že mi to pomohlo, ale stejně bych chtěla spoustu věcí na mém blogu upravit a změnit. A dokonce jsem si díky tobě začala plánovat, kdy zveřejním tohle a tamto. Moc jsi mi pomohla a to hlavně v začátcích! Děkuji ♥
    • / ReplyGetTheLouk
      To jsem moc ráda, tak snad ti tahle série dá pár dalších užitečných rad :)
  2. / ReplyMonča :)
    Ahoj, skvělý článek :)) http://teencosmetics.blogspot.cz/
  3. / ReplyMalaMacanda
    Supr článek! Tvoje počty s blogem/kosmetikou mám ráda :). Některé informace jsou pro mě užitečné, takže díky a už se těším na to až ty body rozvedeš.
  4. / ReplyEll Jones
    Super článek, naprosto pravdivý.
  5. / Reply-M
    Blogování jsem se věnovala už mnoho let, ale nakonec jsem všechny své blogy zrušila kvůli nedostatku času. Nedávno jsem začala znova s jasným cílem - psát, psát, fotit, psát, zlepšovat se. Moc ráda bych se žurnalistice věnovala i jako mému povolání, nicméně na takové rozhodnutí (zabývala bych se tím až díky vysoké škole) mám ještě čas. Blog beru jako místo, kde se můžu vypsat jen tak, publikovat své nápady, fotky.. I když jsem blogovala už asi od deseti let (tomu se ale nějaké blogování nedá říkat, něco inteligentního přišlo tak od dvanácti, třinácti :D) a něco tedy znám a vím, pořád mám před sebou strašně dlouhou cestu a spoustu věcí, které se musím naučit. Trochu mi vadí, když lidé přijdou na můj blog, vidí úvodní článek a pomyslí si "ta začíná, nebude to nic moc". Přece jen už nějaké zkušenosti mám. Nuže, tím bych chtěla dát palec nahoru všem, kteří začínají, protože šikovných pisálků je v dnešním světě ještě dost. :) Rozepsala jsem se k tomu trochu více, než jsem chtěla, ale snad nevadí. :D
    • / ReplyGetTheLouk
      Já to měla stejně :) Žurnalistiku jsem také dlouho zvažovala, ale nakonec jsem ji nějak zazdila. Lidé vžycky budou soudit dle prvního dojmu, tak prostě dnešní svět funguje. Místo na zlepšení je neustále, chce to jen se chtít posouvat dál. A to podle toho, co píšeš, máš, takže držím palce! :)
  6. / ReplyAdushka
    Veľmi veľmi užitočný článok, ktorý mi teraz prišiel viac než vhod. Ďakujem! :) Adushka travels
  7. / ReplyIn your face!
    Souhlasím s tebou, dneska spousta holek zakládá blog, aby taky dostávaly věci zadarmo. Mně asi nejvíc vadí ta nekonzistence, když někdo napíše pět článků za sebou a pak dva měsíce nic nebo je každou chvíli na blogu příspěvek "sorry, nemám zrovna čas, ale článek bude, slibuju!!!" - a takhle třeba každý týden. Já se snažím zkrátka blogovat, pokud to jde, beru to jako neviditelný závazek ke čtenářům.
    • / ReplyGetTheLouk
      Neviditelný závazek je moc hezký výraz pro tohle! Ano! Přesně tak! :)
  8. / ReplyKashi
    Fajn článek, začínám blogovat zas po dlouhé době, takže je dobré si připomenout nějaká základní pravidla. Já sama jsem několikrát blogovat přestala, třeba i na několik měsíců, ale jak říkáš, někdy jsou prostě životní situace, kdy to jinak nejde. Tak doufám, že to tentokrát bude mít delší trvání :) když budeš chtít, můžeš se přijít kouknout, budu ráda. :)
    • / ReplyGetTheLouk
      Koukala jsem, moc se mi líbí! :) Držím palce, ať se v blogování daří! :)
  9. / ReplyBaryyy :o)
    Ahoj Luci, jelikož jsem si nedávno založila nový blog, moc jsi mi s tímto článkem pomohla! Jen tak dál a jestli skončíš s blogováním a videi, tak přísahám, že spáchám sebevraždu! (http://www.czech-crazy-fish.blogspot.cz/)
    • / ReplyGetTheLouk
      :D Zatím to neplánuju, mám napsaných článků v této sérii aasi na půl roku dopředu, takže určitě ne :D Ale díky moc :)
  10. / ReplyKatka
    super článek, pravda pravdoucí :-) http://onceuponatimeside.blogspot.cz/
  11. / ReplyTomáš Němec
    Promluvilo slovo boží.... Tenhle článek je naprosto skvělý.... Ve všem souhlasím a vše si beru k srdci :) s mojím prvním blogem to uplně nedopadlo. Prostě moje štěstí ( klasika ) odešlo a já se jednoho dne prostě na blog nedostal.. Ani na mobilu nebo iPadu... Nikde... Chvilku jsem to zkoušel, ale pak jsem to prostě vzdal... Ale jelikož mi to tak neskutečně chybělo tak mám nový blog... S asi 10000000 místným heslem. A ten střežím jako oko v hlavě... Nejhorší je, že jsem přišel o těch 60 pravidelných čtenářů a nemám jim jak dát vědět o novém no :( ale tak vše zlé je pro něco dobré :) Tom PS: už si z toho článku dělám výpisky a lepím na tabuli :P
    • / ReplyGetTheLouk
      No to je hnus tohlecto prostě! :( Nechápu tu potřebu takhle zničit blog :( PS: Snad přibydou další rady v dalších článcích :)
  12. / ReplyKatunka:D
    moc pěkný:D mně gramatika nejde ale blog mám s kamarádkou která všechno nechává na mně:P díky za rady...do začátku se vždycky hodí nějaká pomoc :D
    • / ReplyGetTheLouk
      Podle tohohle komentáře nejsi asi úplně ten typ, na kterého jsem mířila. Horší jsou ti, kteří ani nenapíšpou jedinou větu správně. :/
      • / Katunka:D
        to (zatím) nejsem:D
  13. / Replysl. Jahodová
    Když jsem s blogem začínala před 7 lety, byly tu opravdu jiné podmínky. Byla to komorní záležitost několika nadšenců a já jen nechápavě krotila hlavou nad úspěchy zahraničních blogerů. Ten postoj k blogerkému světu se výrazně obrátil teprve nedávno. Stal se cílem reklamy a otevírá dveře dál, o tom se nám mohlo před několika lety jenom zdát.
  14. / ReplyDaisie
    Já bloguju (s přestávkama) asi 4 roky. To,jak píšu teď taky není nic extra, ale když se podívám na svoje začátky, ten rozdíl je vidět. Jinak-úplně s tebou souhlasím! Super článek :)
  15. / ReplyPavel
    Ahoj, drze oslovím ... Já mám nově blogy dva, jeden starší o elektronice pro běžné uživatele a druhý nový o překvapivě kosmetice pro nás chlapy. Nu když holky, tak to zkusím otočit:-) Možná , by mu facebook pomohl zviditelnit. Protože , komentáře typu: Hezký článek, koukněte na můj blog ... hloupahusa.blogspot.com... Jsou dost trapný k osobnímu zviditelnění!!! Ale k dotazu, Google , pokud dám za název blogu slovo ...blog ... ho najde . Samostatně ne a Seznam už vůbec. Čím to může být? Když najde : Skodulku Plumfoolery Petralovelyhair .... Což je taky pokud, vím, blogger...? Děkuji
    • / ReplyGetTheLouk
      Pánský kosmetický blog je super nápad, rozhodně mu fandím! ;) Komentáře tohoto typu nemám ráda. Jindy si blogy komentérů prohlížím, ale v momentě, kdy tam tohle napíše, tak se dostane do škatulky "an tenhle blog se nepodívám", bohužel :( Seznam a Google využívá naprosto odlišný systém hledání stránek, pokud vím, ale mohu se mýlit. Google si jede svoje, vyhledává všechno, v podstatě spamuje. Opravdu "napadá" všechny stránky. Plus je nahoře placená reklama. Seznam funguje na bázi toho, že stránky, které zobrazuje jsou u něj zaregistrované. Zadarmo, pokud se zobrazují abecedně, placeně, pokud výš. Plus asi to, co je "nezbytné" pro jeho přežití, takže ty "větší" stránky. Upřímně dál nevím, jak to funguje s těmi "nezaregistrovanými", ale někdo mi kdysi vysvětloval, že google funguje takhle a seznam takhle. Mohlo se to za tu dobu úplně změnit nebo to tak nemuselo být nikdy, vážně za to nedám ruku do ohně. Ale tipuju, že to je i ten důvod, proč google je prostě lepší nástroj na hledání než seznam. Alespoň pro mne :)
  16. / ReplyAdrien
    Veľmi pekný článok. Tvoj blog sledujem, mám prejdené takmer všetky tvoje videá a práve dneska som is hovorila ako neskutočne sa tu všetko zmenilo- myslím videá niekedy pred rokom a pol a teraz :) Snáď nás všetkých čaká takýto super pokrok ako teba. Samozrejme to nezáleži na nikom inom iba na nás samých ;) Len tak dalej Lou. Adrien
    • / ReplyGetTheLouk
      Díky moc :)
  17. / ReplyMaya
    Ahoj Lou. Som slovenka ale veľmi rada pozerám tvoje videá a máš neskutočne dobré príspevky. Ja som s blogovaním začala pred nedávnom, pretože som videla veľa blogeriek a zapáčilo sa mi to, chcela by som sa s niekým podeliť o svoje myslienky a nápady. Blog vediem asi 2 mesiace, pred tým som mala ešte jeden ale ten bol taký skúšobný, tomuto sa snažím naplno venovať aj keď nie vždy mám o čom písať alebo mám náladu. Ale veľmi by ma potešilo kebyže skočíš na môj blog a odpíšeš mi čo bol tvoj prvý dojem. Stále mam totiž čo zlepšovať a chcela by som počuť aj nejakú objektívnu kritiku :) StyleByMe
    • / ReplyGetTheLouk
      Díky moc :) Doufám, že blogování půjde jedna radost :) Co se chyb týče, tak myslím, že všechny rady nejdeš v mých hystaných článcích, prozrazovat nebudu, ale mělo by to shrnout vše :)
  18. / ReplyBeauty Paris Guru
    Super clanek,ja s blogovanim zacinam a tohle jsou pro me super rady. Diky ze jsi to ty :)
  19. / ReplyKarol
    Ahoj Lou, Tenhle článek se ti opravdu povedl, souhlasím s tebou a tvými názory. Těším se na další díl ;) Také jsem ti chtěla říct, že jsi mým vzorem. Blog mám něco kolem jednoho roku a ze začátku jsem byla zklamaná z malé návštěvnosti, ale dneska ji mám zase o něco vyšší než předtím a snad to tak bude pokračovat i nadále. Tvůj blog mám strašně ráda, čtu ho pořád. Dala jsi mi hodně dobrých rad ohledně líčení a chci ti za všechno poděkovat. Díky tobě jsem dostala odvahu začít s blogováním a snad i úspěšně.
    • / ReplyGetTheLouk
      Děkuju staršně moc :) Já doufám, že tahle série pomůže snad ještě s radama ohledně blogování :)
  20. / ReplyMajda
    Ahoj LOu :) Moc děkuji za tipy! :D Určitě to pomůže nejenom mně ;) Blogovat bych chtěla taky, ale asi si ještě pár let počkám, protože v 15 se mi do toho moc nechce, že mi příde, že sem na to malá. Nicméně za pár let, snad! :D a očem jiném než o kosmetice! :D
  21. / Replyasawa
    Ahoj, série o blogování je skvělá, mohlo by to pomoci stále se rozšiřující blogo-beauty komunitě u nás v Česku. Sama se taky nějakou dobu snažím, ale kvůli svému přílišnému perfekcionalismu často narážím na to, že mi článek zabere hrozného času. Nemám pak možnost přispívat dostatečně často. Neplánuješ třeba nějaký projekt podobný tomu, co má Rendy, který pomáhá začínajícím blogům se zviditelnit? Dík moc... Měj se hezky Lucka
    • / ReplyGetTheLouk
      Neplánuju. Rendy má svůj projekt a určitě jí nepolezu do zelí :) Občas na svém FB zmíním to, co mě baví i ve světě blogosféry ;) takže tak :)
  22. / ReplyNiki
    já jsem s blogem začala před dvěma měsíci a je to pro mě opravdu radost já jsme taky psala podobný článek o té "trpělivosti a tak" fakt zajímavá série je tak dál :)
    • / ReplyGetTheLouk
      Díky moc :)
  23. / ReplySmiley
    Myslím, že souhlasím.. :)) Hodně lidí píše na svůj blog o tom, že jestli nebudou komentovat, tak že přestanou psát, nebo tak.. Musím přiznat, že i já jsem to kolikrát chtěla vzdát, ale vždycky jsem našla ještě špetku ''čehosi'' co mě i tak donutilo jít dál. Dnes mám vlastně celkem dobrou návštěvku. Pro někoho je to možná málo, ale jsem ráda vůbec za to co mám a blog dělám pro sebe. Pro to, abych se měla kde vykecat a vypsat se ze svách problémů. Jsou tam zachyceny všelijaké okamžiky mého života, které bych nikdy nechtěla zapomenout. Prostě je na něm vše, co mě baví.. :)) Jinak, sice nemám beauty blog, ale stejně ti sem dám odkaz ( http://veriseqstilistka.blog.cz) dříve to byl blog o módě, hubnutí, zdravé výživě, líčení atd, ale čím jsem byla starší, tím víc jsem chápala, že to nejsem já. Sama jsem chodila v roztrhaných riflích a triku s potiskem a radila jsem holkám, aby nebyly takové jako já. V tu dobu jsem měla menší návštěvnost než teď. Takže mě těší, že se jim aktuální téma blogu líbí.. Doufám, že jednou budu mít alespoň z poloviny tak dobrý blog jako ty. :) Strašně ráda čtu tvé články a taky se moc ráda dívám na tvá videa. Jendou bych chtěla jít buď na psychologii, na práva a nebo na tu žurnalistiku, ale ta je na posledním místě, protože si nemyslím, že na to mám. Jinak bych to dělala strašně ráda. Ale ta psycholožka je asi na prvním místě.. :)) PS : Promiň za román, ráda píšu.. Ať už to jsou komentáře, články, nebo klidně i statusy na facebook.. :)) Smiley
    • / ReplyGetTheLouk
      Tohle vydírání je mi taky prosti srsti, ať už je to "když vás bude 100, udělám giveaway" nebo to, co píšeš. Já takhle kdysi měla svůj osobní blog, kde pod větou "dneska byla ve škole nuda" vidím obrovský román o mém životě, kdy byl zrovna nahoře či dole. Je to super věc, já jsem velký nostalgig, takže tomuhle naprosto rozumím. Jak to říkáš - psát o sobě a být svá - je jediná cesta! Lidé to poznají ;) Já děkuju strašně moc :) žurnalistiku zkus! i když bys to měla vážně jen zkusit! Pak si můžeš říct "není to nic pro mě" a ne "kdybych já to tehdy zkusila". ;) Určitě to zkus, jeslti máš tu možnost ;) V tom tě naprosto podporuju! Co ty víš, třeba to bude právě ono. A minimálně zjistíš, že tohle dělat nechceš. o jednu možnost možnost méně ve výběru, co dělat chceš ;) PS: Ty komentáře jsou tu od toho, jen piš ;)
  24. / ReplyViv Zombie
    Skvělý článek a pravdivý.:) Já osobně "bloguji" už od dob, kdy jsem objevila kouzlo internetu. Vždycky jsem psala o něčem, co mě baví a kolikrát, za což se dnes stydím, kopírovala články ostatních, kupříkladu recenze apod., ale aspoň jsem uvedla zdroj, smutné je, že v dnešní době lidi kopírují, aniž by ten zdroj uvedli. To pak prohlížím blogy a co článek, tak to samé, furt dokola.Ale každý někde začínal. Teď blog mám nově a chci u něho zůstat, dělit se o své koníčky s jinými lidmi je vždycky fajn, začala jsem u blog.cz, snad to časem dopracuji i do těch "vyšších míst". Jinak naprosto souhlasím se znalostí češtiny, taky se třeba neobejdu bez hrubky, ale blogy typu "ahojqi taK sem bila shopinkovat" mě naprosto iritují a nejradši bych je nahlašovala. Dále bych akorát přidala k tvému článku, že prvně, když člověk začne blogovat, se musí naučit přijímat konstruktivní kritiku a ne se hned hrubě na čtenáře obořit nebo mazat komentáře, zdůrazňuji konstruktivní kritiku. Asi se budu opakovat, ale pěkný článek, dává to podnět k tomu, abych se zlepšovala.:)
    • / ReplyGetTheLouk
      Ano, hrubku sem tam uděláme. Někdo víc, někdo míň. Nepíšeme 100% spisovně, ok. Ne každý jsme políbený darem ovládat český jazyk do posledního puntíku. To mi nevadí, ale přesně ten případ, co píšeš, kdy člověk nenapíše ani jednu holou větu bez chyby, to je pak k pláči. Článek o kritice už mám, ale moc díky za připomínku, určitě ho sem někam připíchnu! Moc moc děkuju! Skvělá poznámka! Já moc děkuju za komentář, málem bych na tu kritiku zapomněla, a to jsem se před půl rokem asi psala s obřím článkem :D:D:D Vážně ještě jednou díky a držím aplce s blogováním!
  25. / ReplyMína
    Ahoj Lou, tento článek mi opravdu pomohl. Měla jsem blog, ale pohořel hlavně na špatné grafice a nepřehlednosti. Chtěla bych se tedy zeptat, ty jsi se naučila programovat, dělat grafiku atd. sama? A ještě, v kterém programu sis dělala vzhled tohoto blogu? Miluji vše co se kosmetiky a módy týče a baví mě psát, tak bych si chtěla zkusit založit nový blog. Bohužel však mám problém s grafikou.
    • / ReplyGetTheLouk
      všemu tomuhle budou věnované další články, mám jich v rukávu asi deset ;) Jinak já všechnu grafiku dělá v Photo Shopu ;)
  26. / Replybee457
    Ahoj Lou, k psaní a focení jsem měla vždycky blízko. Žurnalistiku jsem toužila studovat, dokonce jsem psala pro Deníky a jeden internetový portál pro studenty, ale bohužel osud tomu chtěl jinak a z druhého kola na mou vysněnou školu mě vyhodili nevzdory praxi i znalostem. Ale život šel dál a já dál psala. Pak ale přišly neeuvěřitelné zážitky a také cesta na rok za hranice naší vlasti. Nechala jsem se inspirovat kamarádkou blogerkou, která blog používala jako komunikaci se všemi v Čechách z důvodu úspory času. Já na blogu popisovala svoje zážitky, uveřejňovala fotky a tak. Ale návrat do Čech a nedostatek času mě donutily skončit. Nicméně jsem se momentálně zbláznila do módy, šminek a vaření. Zamyslela jsem se a řekla jsem si, že svou doménu opráším a také znou začnu blogovat. Pravděpodobně vyhraje jídlo a cestování, ale už teď se na to těším! :-D
    • / ReplyGetTheLouk
      Tak pak dej vědět! To se moooc těším! Jak to popisuješ, tak je docela škoda, že někde veřejně nepíšeš! Držím palce! ;)
  27. / ReplyNatálje
    s tím začátkem musím souhlasit. bloguju už také dost dlouho, a občas si přijdu jako dinosaur, protože když začnu mluvit o Leopardici, Teruně nebo Sabině, pomalu nikdo netuší, o kom mluvím... přitom v té době (to zní, jako by mi bylo padesát :D) to byly ty nejlepší bloggerky o kterých se psalo i v ELLE... teď mi přijde, že ty co teprve začínají, tak to většinou dělají jen proto, že to je teď strašně in a dostávají se za to věci zadarmo. o tom, že mi kolikrát píšou holky s pět a půl čtenáři o radu, jak sehnat nějakou spolupráci, ani nemluvím. takže tenhle článek je moc hezký, a kdo chce bloggovat doopravdy, tak mu to určitě pomůže :)
    • / ReplyGetTheLouk
      Přesně tak! :) Dneska je to více trend, ale bohužel mi přijde, že bez toho, "co bylo dříve", taková ta touha s epodělit, ta čistota toho, proč dělám blog, bez té to prostě nejde dělat dobře a dlouhodobě :)
  28. / ReplyBarča
    Tyto články počty s blogem a kosmetikou mě moc baví. Můžu říct, že stejně tak mě baví některé tvoje názory a pohledy na věc. S tímto článkem jsi mě nadchla a těším se na další pokračování :) Děkuju.
    • / ReplyGetTheLouk
      Já děkuju a moc! :)
  29. / ReplyJana
    Tyhle články o blogu jsou fakt super. Já už mám blog ale 2 roky a pořád nemám nějkou velkou návštěvnost.Vím,že to chce trpělivost,ale 2 roky jsou podle mě už hodně.Začínám si říkat,že je chyba někde ve mě...Samozřejmě blog nemám jen kvůli návštěvnosti,ale potěšilo by mě,kdybych měla větší návštěvnost a popohnalo by mě to dál.
    • / ReplyGetTheLouk
      Možná něco zkusit změnit :) Zkusit se vydat jinou cestou no :)
      • / Jana
        To už jsem tak trochu zkoušela.Vymyslela jsem plno nových článků a snažím se točit více videí.Taky jsem se návštěvníků ptala,které články by chtěli více a podle toho se snažím řídit,ale itak pořád nic... Každý asi nemůže mít navštěvovaný blog,ikdyž je trpělivý a snaží se...
      • / GetTheLouk
        Ale jo, chce to prostě načerpat třeba i inspiraci za hranicemi ;)
  30. / ReplySiu
    Super článok. Ako tak čítam, zrejme som si úplne nepremyslela, čo všetko blog obnáša. Rada tvorím a pre mňa je blog priestorom pre sebarealizáciu - hoci je zatiaľ prevažne o kozmetike. Plánujem ešte jeden..hudobné a filmové inšpirácie, moje fotky a obrazy. Po tom je v mojom okolí trochu dopyt(poptávka..?), tak som zvedavá, ako mi to pôjde. Je to výzva :) Peacock & Pineapples
    • / ReplyGetTheLouk
      Tak držím palce ;)
  31. / ReplySimona krivošíková
    Čo je to vlastne ten "primer" (prajmr) ? Kde sa dá na SR kúpiť..(orientačne)
    • / ReplyGetTheLouk
      Hodně staré video, ale snad vysvětlí podstatu věci ;) http://getthelouk.com/?p=104
  32. / ReplySoreia
    Skvelé rady :) ja robím vlastne všetko z toho okrem natáčania videí, ale snáď to stačí..
    • / ReplyGetTheLouk
      To víš, že jo ;) Chce to prostě čas ;)
  33. / ReplyGVKB
    Základem je jednoduchost a funkčnost, klasickým příkladem složitosti a nefunkčnosti je nejhorší stránka na internetu, a to zpovednice cz, tato mnoho let stará modrá stránka, která nebyla nikdy opravená, je příkladem toho jak nemá stránka na internetu vypadat, naštěstí tuto stránku, už nahradila nová stránka, kterou vytvořil Seznam, a nazval tuto stránku, lide cz. Mnozí si chtějí na internetu založit blog zadarmo a nevědí jak to udělat zde je můj návrh který jsem otestoval a je to blog který provozuje Google a jde o systém Blogger a je zde konečně národní koncovka cz, dříve zde byla koncovka com. Subjektivně si myslím že dokonalá je nejvíce moje stránka na systému Google, zde jsem jednoduchost učinil přímo dokonalou a i funkčnost je dokonalá, zde jde už o umělecké dílo a tato stránka vám i může posloužit jako vyhledávač v internetu a nemusíte už ani chodit vyhledávat na stránku Google nebo Seznam. http://www.gvkb.cz/?p=3607

Leave a reply

Your email address will not be published.