Líčení a fantazie nezná mezí!

GetTheLouk - kosmetický nadšenec a beauty kanál, který 2x týdně přináší nové recenze kosmetiky a líčící tutorialy.

Youtube Instagram

Virtuální kopírování nebo inspirace? Aneb počty s blogem…

Už jste určitě někdy zažili situaci, nejen ve světě blogů, že někdo byl nařčen z kopírování cizího nápadu. Zvlášť v dnešním světě, kterému kraluje internet v čele s Pineterestem a podobnými stránkami určenými ke sdílení inspiračních obrázků jakékoli tématiky, je jednoduché narazit na něco, co zaujme. Inspiruje. Ale kdy proces překročí hranici inspirace v „krádež“?

To těžko říct. Záleží obzvlášť u čeho. Tady nám asi nepomůže teorie pod jakou značkou kdo co vadává, jako tomu bylo ve světě módy a komsetiky jako takové. Tady asi budou potřeba menší škatulky.

Blogování jako takové

To byste se divili, co vše jde ukrást. Od identity až po články. Pokud jde o texty a nápady na články, tak je jasné, že některé věci bude mít spousta lidí stejně. Třeba je hloupost předělávat TAG neboli řetězovku, když její pointa spočívá v tom, že právě mají mít všichni stejné otázky. Ale pokud někdo napíše článek o červené tkaničce a druhý následně bude povídat o modré, protože se mu nápad s červenou zalíbil, už to není úplně košér. Zas na druhou stranu – člověk na svou červenou tkaničku má asi těžko copyright, tak co? Ideální a slušné v tomhle případě je na člověka v úvodu odkázat. Říct světu, že on měl nápad s červenou tkaničkou a tohle je už jen syrová inspirace tímto článkem. Proč ne? Ještě větší ideál by byl se daného autora zeptat. Asi ne kvůli každé prkotině, ale co by ne. V bakalářské práci ale i v obyčejných seminárkách také musíte citovat. Odkazovat na původní zdroje. Nic vám to neudělá. Nestačí napsat „zdroj: Facebook“, odkazujte přesně. Jako se to má v akdemických pracech. Porušení autorského práva totiž není jen nějaká prkotina v zákoně! Navíc lidé vás čtou nebo na vás koukají, protože chtějí, ne proto, že chtějí číst / koukat na někoho jiného. Tak je slušnost k nim být fér.

Z čeho vzniká líčeni?

Podle čeho vás napadne, jak se ráno budete malovat? Podle nálady, počasí venku, pohledu na novou paletku, vybraného outfitu na ten den, ale třeba i podle květiny ve váze či obrazu. Proč ne? Těžko říkat, že to je kopírování. Podle tutorialu? To také není kopírování. Stejně většinou zaměníte například odstín rtěnky či tvářenky a navíc nikdy líčení neuděláte stejné. Musí sednout vám. Okořeníte ho podle vlastní chuti. Dáte do něj kousek sebe! A o to jde!

Ono se těžko vymýšlí něco nového. Vždy je to tmavý stín do očního důlku nebo podél řas a světlejší barva na střed víčka. Že to uděláte filovo-zelené neznamená, že někdo před vámi tyhle barvy už na líčení očí nepoužil. To je poměrně logické. Taky nebudete kamarádku podezírat z kopírování stylu jen proto, že nosí tmavě modré džíny a bílé tričko. Jde o doplňky, střih, styl a konečný dojem, který tomu člověk dá. A to dá každý člověk jiný. Navíc tutorialy jsou k účelům napodobování určené, ne?

A že člověk z paletky o šesti stínech použil tři stíny na stejná místa, jako někdo jiný? Ano. Ani dílo toho druhého nemusel vidět. Když kupujete / otevřete paletku, tak vás některé barvy trknou do oka. Mluví na vás. A následně ja pak na to oko nějak poskládáte. A samozřejmě že respetujete taková ta klasická pravidla líčení, jako kam dát tmavý stín a kam světlý. Tuhle logickou úvahu má zhruba každý, kdo paletku zakoupil. Každého na první pohled osloví jiné barvičky, ale věřte mi, že za A) se najdou aspoň dva lidé, které trknou stejné stíny, anebo za B) jednou se k nim probojuje, až ho ty ostatní tak trošku omrzí.

Takže najít hranici mezi kopírováním ve smyslu krádeže a inspirací je velmi těžké. Zvlášť v líčení. Berte to tak, že jde především o zábavu a následně pak o nějaké umění. Není důvod proč to hrotit. Kosmetika a líčení má lidi bavit.

Krize identity

Jak už jsem psala, lze ukrást i mnohem víc než jen nápad dát růžový stín na spodní linku. A to vaši osobu. Proč by to někdo dělal, je asi na jinou debatu a určitě by se to v ní nehemžilo hezkými slovíčky. Od úplného vydávání se za vás se můžeme dostat k jemnější formě, kde se hranice zákeřnosti znovu rozplývá.

Několikrát se mi stalo, že mi někdo z vás poslal odkaz na jiného youtubera, který „máchá rukama jako já“. Těžko říct, zda je to nevědomky nebo úmyslně, a ještě hůř lze s jistotou říct, že já jsem tím čerpaným zdrojem. Člověk, ať se sytlizuje do kohokoli, časem najde sebe sama. A tohle mu může pomoct najít tu svou vlastní cestu. Taková malá navigace. Nikdo se nevydrží přetvařovat dlouho. A i proto myslím, že víte, že já zkrátka máchám rukama, mluvím rychle a hodně nahlas (což mám mimojiné potvrzeno od doktorky a klasifikovala mi to jako nemoc mých hlasivek :D), hodně se směju, mám občas hloupé kecy a ráda vyprávím. Těžko se někdo bude rok předělávat do módu „točím video, takže budu mluvit takhle a pohybovat se takhle“. A jestli, ho časem tohle napojí na jeho soukromou dálnici samy sebe, tak prosím.

RIP, OaP, NaN, PP, DM

Věc, na kterou jsem ale alergická, krom psích chlupů, jsou názvy. Objevy a Přešlapy mě nenapadly jen tak. Praštěné pátky dlouho sváděly v mé hlavě boj s Nositelnými nedělemi. Ale mohly to být také Střelené středy nebo soboty. Ale vymyslela jsem si je já. Nevím o tom, že by někdo v Česku někdy publikoval sérii líčení pod tímto názvem. RIProdukty ležely ve skřínce připravené a čekaly. Nechtěla jsem mít vypotřebované produkty, nebo krást Bilnaci, Spotřebováno či Vymazáno za. Proč? To už holky mají. Ano, koncpet je stejný. Dělá se po celém světě. Ale já mám aspoň RIProdukty. Je tam kus mě. Stejně jako bych mým Dnešním Makeupům, což není pravda moc originální název, mohla říkat FOTD. Ale zase, to je všude. Jistě, že by se mohl ohradit původní „vynálezce“ kategorie oblíbených produktů, že to je původně jeho nápad. Ale zevšedněl a používá celý svět. Když si s troškou nadsázky zafandím, třeba jednou bude celá Česká republika používat Nákupy a Novinky. Protože pokud ano, začalo by to tím, že by název přejímalo více lidí. Na název zase není žádný copyright, ale trošku mě to mrzí. Asi by to mělo i těšit, že se to ujalo, ale já se nějak nemůžu zbavit toho pocitu, že se stačilo jen doma na chvilku zamyslet, pohrát si se slovy a člověk mohl mít kousek sebe. Ne kousek GetTheLouk. Možná to zní sobecky, používání názvů zakázat nikomu nemůžu, ale mě to někde v hloubi prostě mrzí.

Je hloupost ale nařknout někoho z kopírování jen proto, že pozdravil slovy „Ahoj“ nebo „Nazdar“ je naprosto hloupé. Taky nenařknete svou kamarádku z krádeže vašeho šatníku, protože nosí taky džíny a tričko. Jsou zkrátka obecné věci jako pozdravy, něco jako veřejný statek, všichni na něj mají právo. Všichni mají právo na to, nosit džíny a tričko a všichni mají právo zdravit. Jsou to ty malé detaily, které dělají vás vámi, a děljaí vás jedinečnými. Dělají vás jednorožci.

Nicméně poslední mou poznámkou bude, ať pamatujete na to, že na texty i fotografie se vztahuje, poslední dobou velmi diskutované, autorské právo, tedy je potřeba vypůjčený materiál vrátit odkazem na původní zdroj. Většina předních českých kosmetických ale i nekosmetických blogerek to dělá, tak kdo na to zapomíná (ať už na schvál, či z nevědomosti nebo jen děravé hlavy), ať to šupem napraví. ;)

Plyne z toho velké klišé á la buďte sami sebou a buďte kreativní. A pokud vás něco inspiruje, dejte o tom světu vědět. I kdyby to měla být jen kytka na louce, Manetův obraz nebo tričko v obchoďáku. Inspirace číhá všude. Někdy jí nelze ani identifikovat. Ale když ano, tak se s tím! Inspirace není nikdy dost. A nemusí být vždy zameňována s kopírkami.

Comments ( 27 )

  1. / ReplyKass.enka
    Hezky napsané :)
  2. / ReplyValerie B.
    To je velmi zajímavý článek. Já mám blog nově, ani ne 3 měsíce a zatím jsem se originálními názvy rubrik příliš nezabývala. Snažím se přijít na to, o čem psát, jak o tom psát, jak často něco publikovat, jaké pravidelné rubriky zavést atd. Určitě mám v hlavě několik nápadů, jak by to mělo ideálně fungovat, ale zatím stále nevím, jak přesně je realizovat. Mám v plánu se o prázdninách nad blogem hodně zamyslet a dát mu nějakou pevnější strukturu a řád, ale zatím si musím vystačit s poněkud fádním Spotřebováno za, Mé dnešní líčení atd. Časem se v těch názvech kus mě určitě objeví, jen to nechci uspěchat.
    • / ReplyGetTheLouk
      Tak jasně, že v začátcích řešíš jiné "problémy". Je potřeba vybudovat kvalitní obsah, "kvalitní nadpis" přijde časem. ;) Ono se určitě něco vážně tvého objeví ;)
  3. / ReplyTomáš Němec
    Lou :-D naádherně řečeno :_D už nějakou dobu si zakládám blog ale asi už 2 měsíce jsem seklý na názvu :-D protože kdykoli nad něčím přemýšlím tak si po sléze uvědomím, že je to hodně podobné tomu nebo tam tomu což mě většinou ,mrzí protože se mi to líbí :( . hrozně moc jsi k tomu inspirovala ty a za to bych ti chtěl opět poděkovat :). věřím ovšem, že jednou příjdu na název který bude můj a nikoho jiného. snad to výjde. moc ti děkuji za tento článek, moc ti děkuji za to co děláš, moc ti děkuji za jak to děláš, moc ti děkuji za to že to deláš a moc ti děkuji za to že jseš :) Tom
    • / ReplyGetTheLouk
      Jé, to jsem moc ráda, že směřuješ k blogu, určitě mi pak dej vědět, až bude! ;) Moc ráda se tam podívám!!! Název musíš být ty! Pka to zkrátka nebude někdo jiný ;) Je fakt, že GetTheLouk taky nevzniklo za pět minut. Blog vznikal 3 měsíce a formovat se do této podoby asi půl roku. :) Takže je to fuška :D Ale věřím, že se podaří, držím moc palce a moc děkuju za všechny komplimenty ohledně mé práce, tkeré mi tu tak často skládáš, je to ohromně motivující!
  4. / ReplySima
    Lou veľmi pekný článok. S tými názvami máš pravdu.
  5. / ReplyOndra
    Haha, nevím proč, ale několikrát jsem si při čtení tohoto článku vybavil blogera Czech Blondýna - kopírování, krize identity..
    • / ReplyGetTheLouk
      Neznám :)
  6. / ReplyLucy0077
    Tento článek mě velice zaujmul a souhlasím s tebou a co se ohledně RIPproduktů týče ten název je opravdu skvělý :) a asi by mě to taky mrzelo já jsem si sama vymyslela spoustu projektů :) a vadilo by mě kdyby se někdo opičil a použil je a neudal zdroj vymyslela jsem něco co tu ještě není :)
  7. / ReplyEll Jones
    Úžasný článek. Já bych si asi sama sobě nafackovala, než abych třeba svoje video pojmenoval Objevy a přešlapy. Není těžké vymyslet nic nového. Jen chtít. Nezklamala jsi, zase jsi napsala super článek - jak jinak.
  8. / ReplyAnna
    Boze Lou, ja tak zboznuju tvoje clanky :) nemuzu si pomoct, ale vazne se mi libi tvuj styl psani, pis prosimte casteji!!!!!! i kdyz nekdy s tvymi nazory nesouhlasim, nemeni to nic na tom, ze podle me pises naprosto skvele a ja jsem pokazde u vytrzeni, kdyz na blog pridas novy!! :) jinak jestli se muzu vyjadrit k tem nazvum, tak te rozhodne nema co mrzet! chapu tvoje pocity (taky by me to na tvem miste nekdy poradne tocilo!!!!), ale jak sama pises, na druhou stranu to znamena, ze tvuj blog lidi bavi a tvuj slang se stava soucasti vyjadrovani jinych a podle me to, ze inspirujes druhe jak licenim, tak treba v nazvech atd. (ted kopiruji tvoje origose, ale casem jim to mozna dojde a vymysli neco vlastniho?:)) je naprosto super, s cilem nakoupnout lidi snad blog delas, ne?:)...a celkove bych to spis vnimala jako inspiraci tebou, protoze nekdo nema na to vymyslet neco vlastniho a kdyz ho nekdo druhy posune, je to podle me dobre. hodne stesti a pis vic! A.
    • / ReplyGetTheLouk
      Děkuju moc :) Psaní mě vždycky bavilo a hodně jsem se v tom dřív vyžívala. Jasně, přesně jak píšeš - je potřeba se na to právě podívat z druhé strany, co to znamená, proč je to pro něj dobře. A když se na tohle podívám přesně, jak si psala, tak musím řícct, že je mi vážně hezky :) :D Ale v prvním momentě to trošku zamrzí, to prostě bohužel stále ano... A moc děkuju za povzbuzování ohledně psaní. :) Jak sjem řekla, vždycky to byla moje vášeň, tak jsem ráda, že jí tak trošku můžu zas vytáhnout :)
  9. / Replyviennettka
    Jsem polichocena, že na mě odkazuješ, netušila jsem, že mě znáš :-) Ačkoli ty možná taky nevíš, že ve mně máš věrnou divačku i čtenářku, já se s těmi komentáři moc nepředám... Nicméně protože je článek o kopírování a inspirování, musím říct, že bilance není z mojí hlavy, převzala jsem ji od trb z blogu den je krásný. Jsem si zcela jistá, že jsem na ni v prvním postu tohohle typu odkázala, ale možná, že se jí to nelíbí, protože jsem si všimla, že svůj poslední článek nazvala jen "za duben" bez bilance... budu se muset zeptat. Jinak článek chválím, napsala jsi to moc hezky. Od mnohých by to mohlo vyznít směšně, ale ty jsi právě ten typ člověka, který skutečně přináší do českého blogového světa něco nového, inspiruje nás ostatní a má ten správný nadhled.
    • / ReplyGetTheLouk
      Tak za prvé - jasně, že znám, čtu tě už dobrých čtyři, pět let, jestli je to možné? :D Tři roky stopro! ;) A omlouvám se, kestli jsem rýpla někam kam nemám. To jsem určitě nechtěla. Si jediná s bilancí, kterou znám, tak proto. Doufám, že jsem nezapříčinila nějaké rozpeře nebo tak něco :D Děkuju moc :) Já se nechci považovat za tvůrce všeho nového. To už dneska asi bohužela ni neexistuje. Ale jen mě štvou žabomyší války kvůli prkotinám a naopak pak se "velké věci" neřeší... A moc děkuju za tu poslední větu, od tebe je to vážně čest! :)
  10. / ReplyVia
    No, ale Objevy a přešlapy a Nákupy a novinky přece nejsou tvoje, to je jen přeložené od anglických youtuberek.. ??
    • / ReplyGetTheLouk
      No haul nejsou nákupy a novinky... Pár lidí dělá Hits and Misses, ale to je stejné jako někdo dělá favorites a někdo oblíbence... Má to zkrátka jiný zvuk. Mohly to být trefy do černého a střely vedle klidně :D
  11. / ReplyPetush
    Veľmi pekne podaný článok...Súhlasím, je jednoduché si niečo okopírovať, no nie? Akurát naposledy som čítala o jednej blogerke, ktorá kopírovala fotky nejakej talianskej blogerky- akože jej sestry, ktorú rada fotí a ľudia jej to uverili. To je už dosť choré, vytvárať si nejaký virtuálny život. Ale aj takí sa nájdu. A k tomu kopírovaniu názvov alebo aj dizajnu:D Keby sme to mali brať vážne, tak to by bol kopirant každý druhý - to je také diskutabilné. Častokrát vidím, že veľa dievčat má podobný štýl natáčania videí napr. ako ty, no mne to príde také akoby sa ti chceli len podobať a si pre nich vzor aspoň čo som videla nejaké mladšie:D....:) PS: rozbiehame novú FB stránku Česko Slovensko bloguje, kde môžu aj tvoji čitatelia posielať návrhy na zaujímavé blogy:) Budeme sa tešiť, stačí kliknúť Tu :)))
    • / ReplyGetTheLouk
      Ukrást někomu celou identitu je prostě na hlavu! No, ono je ptořeba prostě chápat, co už zobecnilo za tu dobu a co ještě ne. V podstatě, ty natáčíš video o kosmetice? Si kopírka! To prostě nejde... Jak jsem ríkala, je to o tom do toho vložit kousek sebe, kus své originality. Nic víc. :) Ale i to je dnes docela těžké..
  12. / ReplyMalá Macanda
    Tak já bych řekla, že "Objevy a přešlapy" jsou jednoznačně tvoje značka, sleduji tě už nějakou dobu :). Sama mám začínající blog 3 měsíce a snažím se nikoho nekopírovat, ale je jasné, že nějaké nápady jsou prostě inspirací z oblíbených blogů. Ale vymyslela jsem si vlastní název "Megamix", když přidávám hodně random fotek :). MaláMacanda.blogspot.com
    • / ReplyGetTheLouk
      No jasně! Tak je jasné, že na svém blogu budeš o něčem psát - určitě by se našli lidé, tkeří by tohle brali za krádež nápadu... :D Spíš je to o tom vložiz tam kousíček sebe ;) To je to nejdůžeitější. Megamix je super ;)
  13. / Replyjj
    ..Už jsem reagovala na fcb, pěkný článek, holt takový je svět:o/ Nesmíš to řešit, ty jsi ty a jsi originál, to, že někdo od tebe něco zkopíruje a nazve stejně, to už prostě budou vždy jen kopie...
  14. / ReplyDee
    Škoda, že tvoje články nejsou součástí povinné četby k maturitě :D to by se hned četlo s chutí :) (tedy aspoň mně (: ). Moc hezky napsané a pravdivé. Narazila jsem na tvůj blog asi před 4 měsíci a od té doby každý den "checkuju" zda tu není něco nového :D.
    • / ReplyGetTheLouk
      Díky, moc si toho vážím! Já bych z nich taky brala zkoušku :D
  15. / ReplyPája
    Ahoj..máš užasný blog, chtěla jsem tě poprosit jestli by si se nekoukla na můj blog www.girlbestlife.blog.cz děkujii
  16. / ReplyLucka
    Hezky sepsáno, jen teda ty RIP produkty jsem viděla už na několika českých videích dřív než si to měla ty... Jinak všimla jsem si, že název objevy a přešlapy ti spousta lidí krade.
    • / ReplyGetTheLouk
      RIProdukty jsem nikde neviděla. To mě teda štve, protože mi tu ležely pekelně dlouho, než mě to napadlo!
  17. / ReplyTyna
    Já bych teda osobně uvítala kdyby se všechny videa na nějaké téma jmenovaly stejně... Přála bych si jen zadat do vyhledávače třeba "Spotřebováno" a vypadly mi všechny videa včetně těch tvých... Ale chápu, že chceš být něčím originální, kdo by nechtěl... ;-)

Leave a reply

Your email address will not be published.