Líčení a fantazie nezná mezí!

GetTheLouk - kosmetický nadšenec a beauty kanál, který 2x týdně přináší nové recenze kosmetiky a líčící tutorialy.

Youtube Instagram

Očekávání a jejich síla … Aneb počty s kosmetikou!

Divíte se občas, že se rozčiluju nad rtěnkou s tím, že vydrží jen hodinu, a pak u druhé nad tím mávnu rukou? Že bych měla dvojí metr? Že bych chtěla tu jednu prostě pomluvit? Vůbec ne. Jsou za tím očekávání a předpoklady. Tak si to pojďme osvětlit.

Očekávání jsou totiž mocná čarodějka. Znáte to určitě sami. Na něco se strašně netěšíte a ono to ve finále není zas tak špatné. Klasika, ne? Já si takhle pamatuju tábory, když jsem byla mladší. Nechtělo se mi odjet z domova, těšila jsem se až do toho autobusu znovu nastoupím, ale tentokrát na zpáteční cestu. A když ta mrška přišla, tak všichni ronili slzy jak želvy, hlavně aby se nejelo domů. Doteď to mívám s různýma oslavama a dokonce i psaním seminárek. Ve finále to občas je docela fajn.

A proč? Protože máte strašně nízká očekávání. Představujete si třeba týden naprd, bez kamarádů, týden plný chození, teroru a hnusného jídla v jídelně. A ono ejhle s kamarádama futrujete ve stanech bonbóny, sušenky a čipsy a najednou ta strava není tak špatná a běhání po lese je docela sranda. A zvlášť když si někdo sedne omylem do mraveniště, tak je nálada oproti původním vyhlídkám diametrálně někde jinde.

Bohužel to ale funguje i opačně. Vysněná dovolená není jak z amerického filmu a člověk je následně po příjezdu domů poměrně zklamaný. Ale když vyprchají ty myšlenky, jaké by to mohlo být, zbyde realita a najednou vidíte, že ta dovča byla vlasntě fajn. Moře se vypařit nestihlo zato vy jste trošku pařit stihli. To zní docela oukej. Jenže ne oproti původnímu plánu a ten zněl jasně – lehátko, 30°C, svalovec nosící mi Piňa Colady, výhled na Eiffelovku hned ze soukromé pláže v Karibiku. A to se pak nemá co divit, že je zklamaný.

Co způsobují očekávání v kosmetice?

Popis výrobce a reklamy

Popis výrobce je kouzelná formulka značící, co by měl produkt s nějvětší pravděpodobností dělat. Lze pochopit, že když je produkt určen k vyživení suché pleti, mastné nebude vyhovovat. Ale tvrzení, že produkt hydratuje a k tomu vydrží 12 hodin v plné palbě, je k smíchu. To neexistuje. Klamavá reklama podle mého názoru. Takže si pak máme vybrat na čem spíše produkt staví. Jestliže je to výdrž, kdy se výrobce kaje, že dvanátcku prostě dá, tak pak vidím jako veliké mínus, když po hodině nošení na rtech kde nic, tu nic. Kdyby tvrdili, že dá čtyři hoďky, asi bych byla třikrát méně naštvaná, než s tou jejich dvanáctkou.

Produkt kupuji s tím, že má něco dělat. Do jisté míry se dají různé deviace v chování akceptovat, ale některé věci jsou zkrátka moc.

A o tom, jak v reklamách po nalíčení se řasenkou mají ze stovky řas kartáč čítající řas aspoň desetkrát víc, snad ani rozebírat nebudu. Na to jsme si asi zvykli, že řasenky opravdu neprodlouží řasy o dvě stě procent. Jestliže mají moje řasy jeden centimetr, což je 100 %, tak by pak měly mít po aplikaci toho zázraku centimetry dva. Ehm. No tady jsme oproti očekáváním naprosto na nule, že? Ale u řasenek jsme si asi už zvykli. U jiných produktů tak nějak tajně věřím doufám, že to bude pravda. A měla by být, co si budem povídat, že?

Obecné davové šílenství

Na tohle mi přijde nejlepší přirovnání film! Znáte to, když vám všichni vaši kamarádi říkají: „Tys to ještě neviděl? Si děláš sradnu, jdi na to, best movie ever!“, tak dáte kilo něco za lístek a čekáte jako pecka na tu pecku. A ono nic. Fajn film, ale kde je to „Super, boží, musíš na to jít!“. Film prostě někdo přechválil. Podobně to lidé popisují s Naked paletkou. Čekali něco nadpozemského. A ono je to jen nejlepší na světě. Což by bylo normálně fajn, ale není to zkrátka jejich očekávání. Čekali víc. Lidé říkali, že to je víc. Tak kde to víc je?

Neříkejte, že jste tohle nikdy nezažili, ať už s dovolenou, filmem či kosmetikou. Je to naprosto normální věc. Lidé nejsou stroje. Vždycky od té věci něco čekáte. Problém je, když čekáte moc. Když vás někdo moc nakrmí. Ať už je to výrobce za účelem supr reklamy, kterou si ve finále sám škodí, nebo kamarád nevědomky. Musíme se naučit tyhle věci zkrátka nežrat. A nebo spíš v případě výrobců je naučit, nás nekrmit. Ať začnou konečně psát přiměřené popisy produktů. Třeba se nám budou pak více líbit. Co vy na to?

Comments ( 44 )

  1. / ReplyBlondýna
    ano, presne! Zvlaste s tema rasenakama me stvou porad - ze jim to prochazi. Presne ty jejich procenta. Nedavno jsem u Lorea'l videla dokonce 300%!! Ocekavani lamou vaz casto i me... :-( Podle me je to klamava reklama, kdyz ma modelka umele rasy na reklame na rasenku.. doufam, ze s tim nekdo neco udela. Ano, u rasenek jsem si uz taky zvykla, ale jde spis obecne o obelhavani zakazniku :( Skvele si to vystihla!!!
    • / ReplyGetTheLouk
      Já jsem říkala, že až budu důchodce, tak budu volat na správu pro rozhlasové a telvizní vysílání nebo jak se to jmenuje. Oni když je reklama klamavá nebo závadná, tak jí doporučej ke stažen a firma by to měla stáhnout. Takže až budu znuděnej důchodce, tak budu dělat veřejné reklamové blaho. Upřímně? S řasenkama mám chuť začít už teď. :-/
  2. / ReplyMikinka
    Bohužel dneska je lež, kam se podíváš...
    • / ReplyGetTheLouk
      Už to tak vypadá :( Ale já ještě pochopim nějakou nadsázku, nebo spíš akceptuju, ale poslední dobou jsou ty popisky opravdu nesnesitlené! Vždyť je to hloupé naprosto!
  3. / ReplyLucy Enne
    Já s tebou naprosto souhlasím :)
  4. / ReplyVendula
    Tak to teda doufám, že Naked paletkou nebudu zklamaná :)
  5. / ReplyTomáš Němec
    Lou... super bomba nejlepší článek :D asi před 2 dny jsem přesně o tomhle přemýšlel. A to u filmu Great Gatsby... Kamarádka my to vychválila do nebes, že je to nejlepší film co kdy viděla. Vzhledem k tomu, že máme na filmy podobný vkus tak jsem na to šel s nadšením tak velikým, až to bylo trochu přes hranice... Great Gatsby JE... jeden z nejhorších filmuů co jsem viděl. Pravda... kostýmy nádherné. Ovšem to jaké párty se tam konaly... viz trochu opilecké večírky u nás ve městě. A ani použití moderní hudby mě neuchvátilo. L. DiCapria jsem neměl rád nikdy a Toby McGuier bude vždy naivní spiderman. Jej.. to jsem se trochu rozvášnil :-D no zpět k tématu. Tím jsem chtěl říct, že s tebou naprosto souhlasím. Něco přechvalovat není uplně nejlepší... ( i když je trochu paradox, že kdykoliv komukoliv ukazuji tvoje videa.. tak to doprovází slova... ona je fakt nejlepší musíš se na ni okamžitě začít koukat, ale pravda je, že jsi fakt nejlepší a když jsem někomu ukázal videa tak po mě chtěl okamžitě webovky atd... :D a po každém tvém novém videu jdeme s kamarádkou na kávu a hrozně tvé video rozebíráme :-D)většinou jsem radši. Když mi někdo řekně, že tohle či ono je nic moc a ono to nakonec velmi překvapí :-D.A to, že výrobci nepíšou tak uplně pravdu na svých produktech je zase další kapitola, ale bytostně to nenávidím. Tom
    • / ReplyGetTheLouk
      No já ne Gatsbyho nešla s žádným očekáváním. A i tak to byl nejhorší film, tkerý jsem kdy viděla :D :D Tak mě trošku míň vychvaluj :D Co kdyby náhodou někdo čekal víc :D Ale děkuju :)
  6. / ReplyAdush-ka
    Ahoj, no opět super článek. Tvoje články jsou opravdu k věci a zajímavé. Snad se nad tím opět aspoň někdo zamyslí (jako nad každým Tvým článkem), protože si myslím, že tím dopadá špatně mnoho recenzí, někdo měl přehnané očekávání a pak to pomluví, ve finále ten výrobek nemusí být špatný, řekněme průměrný a výsledek je díky přehnaným očekáváním negativní. Každopádně děkuji za zajímavé počteníčko :-) PS: Myslím, že v reklamách na řasenky se musí uvádět, že jsou použity umělé řasy. (Když už jsme u toho, nechápu proč to není u všeho, že tomu výrobku něco pomohlo.)
    • / ReplyGetTheLouk
      Ale ten člověk to nemusí vůbec dělat úmyslně, proto se snažím ke každému produktu říkat tu pohádku za tím, aby si to každý mohl nějak představit, tu mojí situaci a následně i očekávání.. :) PS: Já to vždycyk hledám a není to tam. A kdyby bylo, tak písmem, které nelze přečíst :D Ale stejně, nemůžou slíbit 300% nárůst délky řas. To se prostě nestane. Obrázek, neobrázek :(
  7. / ReplyEll Jones
    Vystihla jsi to úplně geniálně! Třeba všude bylo jak jsou ty nové krémy Garnier super (myslím, že se jmenují moisture match nebo co). Tak jsem si koupila dva. Pro normální až suchou pleť a pro smíšenou až mastnou. Byl to průměr. Kdybych nečetla, jak je to super, nevadilo by mi to tolik. Ale takhle jsem čekala nejlepší krém na světě a to to rozhodně není. Mimochodem, ty dva krémy mi připadají úplně stejné, ale jako by měly jen každý jiný obal.
    • / ReplyGetTheLouk
      Možná jsou :D:D:D Co by se vyráběli se dvěma, žj :D
  8. / ReplyMaki
    Mě přivádí k záchvatu smíchu i krémy co mají vyhladit i ty nejhlubší vrásky, make-up vydrží 24hod, řasy budou prodloužené o 300% a budou hustší o 100%. Jasně když mám jednu řasu tak se naklonuje :-D Borka jedna :-D A na kom sakra zkouší ten make-up? Kdo potřebuje výdrž 24hod? :-D Jo a myslím že budeme otravné důchodkyně 2... Aspoň nebudou vyrábět šunty.
    • / ReplyGetTheLouk
      :D 24 hodin? To máš nějakej slabej - já mám i 25 hod! :D Ano - hustota mně baví - jsem ráda, že konečně někdo má taky to "to se ta řasa jako naklonuje?" :D Oni zkouší výdrž na člověku, který 24 hodin jen dýchá, jinak nic. :D Pak asi možná vydrží 24 no :D
      • / Maki
        Možná toho člověka uvedou do kómatu aby se ani nehnul :-D A 25hod to je fakt síla :-D
      • / GetTheLouk
        :D:D:D Ale co? pak to můžou napsat, žj :D
  9. / ReplyDarkDenVideos
    Musím říct, že souhlasím naprosto třeba s těma řasenkama - zrovna mamka dostala k vánocům astorku - big boom a četla jsem popis výrobce a slibovala 10x větší řasy. Kartáček vypadal absolutně božsky tak jsem si říkala, že hned jak mi dojde moje ji poběžím koupit. Pak jsem si ji jeden den od mamky pujčila a nic... dělala mi stejné možná i horší řasy jako moje oblíbená od Gabriely Salvette za 100 kč. A to tahle stála něco kolem 250kč. Navíc kartáček byl taky celkově naprd. Takže v tomhle se naprosto shodneme. Nebo jsem si vzpoměla jak v televizi běžela reklama na tělový mlíko od Garnier, kde slibovali, že se jednou natřeš a hydratace ti vydží 7 dní - z toho jsem opravdu nemohla :D pak jsme ho měli doma a bylo to úplně obyč tělový mlíko...
    • / ReplyGetTheLouk
      Ano, 7denní hydratace je úžasná věc! :D:D:D
  10. / ReplyPaul
    Ahoj, dobrý článek a moudře myšleno, ale...? Bohužel dnes jde o zisk, pokud jedna řasenka slíbí 50% a druhá 200%, která se dříve prodá? Ač měla ta první pravdu a ta druhá bude mít stejný efekt. Reklama je o prodeji a marketing je věc těžká. ...Je, oni mají řasenku 200%, co kdyby se líp prodávala! Tak mi budeme mít 300% , přebalíme nějakou starou verzi a dáme nápis - New složení, doporučuje ... Bohužel, u některých výrobků to tak vypadá. Každý si musí udělat zdravý úsudek sám. Určitě znáte, máte new výrobek, který je úplně stejný jako starý a vy hledáte ten rozdíl.
    • / ReplyGetTheLouk
      No jasně, že ta 200 % - o tom se vůbec nehádám. Ale prostě která firma je pro mě věrohodnější? Ta která lže nebo která říká pravdu? Marketing není zas tak těžká věc :D Byl tu vždycky, jen se to tak nejmenovalo, tak se z toho nedělalo takový haló, ale funguje to už stovky let :D:D:D To, že to funguje takhle - to prostě je pravda. Ale neměla by být. Je za to někdo žalovat, tak prohrajou. Prostě lžou. Tečka. To není správný... Prostě ne. A nemělo by se to dít :)
  11. / ReplyIvet
    Kupuju si nejakou mistni vlasovou kosmetiku, kde je napsano, ze oni nic nepotrebuji slibovat, ze jejich vyrobky proste delaji to, co maji. Rozhodne jejich sampon udela vetsi objem nez kterykoliv sampon, ktery "zarucuje" extremni objem.
    • / ReplyGetTheLouk
      To je hezký! Prostě stačí tomu produktu věřit ;)
    • / Replykatka S.
      a co to je za znacku mistni? to by me zajimalo... takove jsou casto nejlepsi... :-) A Lou mas naprostou pravdu, to ocekavani je nekdy prilis krute, kdyz se nevyplni, ale casto stoci hodit produkt do kouta a vytahnout za par mesicu, treba se nakonec zamilujete protoze clovek nakonec cekal podrumer. uz se mi to nekolikrat stalo. :-) a kdybyste mel nekdo chut mrknout ke me na kosmeticky blog, probiha u me moje historicky prvni give away, ale zatim mam malo ctenarek...:-) http://suri-shoppaholic-workaholic.blogspot.cz/2013/06/avonova-give-away-56-146.html
  12. / Replynonni
    U mě to bylo přesně s tou Naked..:D. Čekala jsem, že to bude něco, co z mýho líčení udělá dokonalost, kterou každej bude muset obdivovat:D. Je vážně super a mám z ní radost ale očekávání se vážně nenaplnilo:D. Z filmů mě hrozně zklamala Láska nebeská. Protože jí všichni tak vychvalovali jsem se k ní po letech ignorace konečně dopracovala, ale dostavilo se velký nepochopení, co že na tom má být tak bombastickýho:D!
    • / ReplyGetTheLouk
      Z filmů mně teď momentálně nic nenapadá, ale určitě bych mohla dělat kilometrový seznamy :D To se prostě občas stane no... :)
    • / ReplyHanča
      U těch filmů hrozně záleží i na tom, jestli je to v originálním znění nebo dabing. Třeba ta Láska nebeská mě v češtině hrozně nebaví a v originále jí miluju.
  13. / ReplyPlumFoolery
    Lou nechces na to natocit video? Ja na to presne delala "Produkty ktere jsem chtela mit rada, ale nemam". Jak pises, naposled se mi to stalo sColor whisper. Vsichni o tom mluvili a desny halo ze to bude i u nas a pak...nic extra, ted mi to tu jen lezi:-(
    • / ReplyGetTheLouk
      Já to mám asi nejvíc s BB krémy. Všechno, co jsem zkoušela byl vrchol všem pohrom. :D Ale video asi zatím neplánuju, bylo by toho strašně moc :D A navíc tak nějak to dělám průběžně v Objevech a Přešlapech.. :) Ale Color Whisper mně docela překvapilo - věděla, jsem, že to je nulová barva a tak.. Ale mamka má to nejzářivjěší růžový a kupovidu docela i vydrží... :) :D Já to čekala horší :D
  14. / ReplyBetty
    Mě teda nejvíc štvou reklamy na deodoranty!..vždycky tvrdí,že to má vydržet 48h a nic.:/..Jo a mimochodem Lou,slyšela si o té limitované edici Lancôme show with Alber Elbaz?:)
    • / ReplyGetTheLouk
      Deodorantu jsou taky kapitola sama o sebe :D Slyšela, už jsem to tak nějak nadhazovala u sebe na FB, nějak mě to moc nebere :D
  15. / ReplyKika
    promin lou ale prijde mi ze na blog posledni dobou docela kaslel a ani ve videich se moc nesnazis a trochu me to mrzi ptz mam tvuj blok docela rada
    • / ReplyGetTheLouk
      Dávám do toho tolik času, že mě vážně tohle moc mrzí. Ale bohužel více hodin den nemá, víc už dělat vážně nemůžu :-/
      • / Tomáś Němec
        Luci :) myslísm, že na světě není blogera, který be do blogu a své práce dával tolik co ty :) takže z tohohle si vůbec, ale vůbec nic nedělej... Je to jako kdybych řekl, že obloha je zelená... ( fajn metafora nic moc no :) ) stejná blbost, jako to co Kika řekla.... Tom
  16. / ReplyMonca
    Páni Lou! Super! ;) Tyto články jsou hrozně super a promyšlené. Můžu se zeptat, kolik času zabere napsat takovýhle článek? :)
    • / ReplyGetTheLouk
      Tak půl hoďky, až hodďku napsat. Většinou tomu předchází jen nějaké sepsání bodů, abych na nic nezapomněla. Pak to asi 10 čtu s několikadenními odstupy. Někdy i si dám i týden, aby to bylo srozumitelné, bez chyb, dávalo smysl, mělo spád a hlavu a patu :) Takže celkově třeba měsíc, ale reálně času třeba 3 hodiny :)
  17. / ReplyLucii
    já ty tvoje počty s kosmetikou prostě žeru. Přesně tohle se mi stalo s paletkou UD (ne Naked), čekala jsem, jaký to bude zázrak a ono ne. Popravdě jsem daleko spokojenější se stíny ze Sephory, protože jsem to od nich prostě nečekala...
  18. / ReplySimone
    Jo tak tohle zažívám neustále, já bych byla pro, aby zakázali reklamní fotky digitálně upravovat a tím myslím třeba zrovna digitálně prodlužovat a zahušťovat řasy, vymazávat vrásky a póry a přestat nás tak klamat. Ono se tomu totiž lehce podlehne,když člověk vidí tu dokonalou modelku a nekonečně dlouhými řasami a dokonalou pletí :-D
    • / ReplyGetTheLouk
      Přesně tak! :)
  19. / ReplyKarol
    a co teprv popisy u BB krémů, to je taky výživný, kolik toho vždycky naslibujou:D
  20. / ReplyChristinnia
    Hodně jsem toho očekávala od NAKED-ale ta moje očekávání prostě splnila :3 Dokonce i PP co k tomu byl mi celkem vyhovuje. Akorát .. když jsem si objednávala svoje první BBčko,očekávala jsem něco jiného-po prvním použití jsem byla trochu zklamaná,ale pak-SUPER SUPER. No a teď mi došel-objednala jsem sice nový,ale než to dojde .. Musela jsem se vrátit v Match Perfection od Rimmelu. Když jsem si ho po dlouhé době zas nanášela,říkala jsem si,že makeup už teda nikdy-ale teď ho nosím moc ráda a vyhovuje mi .. Vůbec nevím,co si o tom mám myslet :D
    • / ReplyGetTheLouk
      :D Buď možná ráda, že ti toho sedí tolik :D Vždycky lepší než nic. Já BB nějak stále zkouším, ale prostě ne, ne, ne :D Ani to slavný růžový BB, to byl děs :D PP mě třeba osobně velmi zklamalo. A už ho mám skoro dopoužívané, ale stejně prostě funguje tak na půl mi přijde.. :-/ Už abych ho celý spotřebovala, ať mě dál neštve :D
  21. / ReplyBrunette*
    stáva sa mi to často, že som na niečo natešená kvôli recenziám a názor kamarátov... a nakoniec je to iba dobré a mne sa to nepáči, lebo som myslela že je to svetové... v konečnom dôsledku ono to ani nie je zlé, len ja mám vyššie očakávanie kvôli tomu čo som prečítala alebo počula :/ :D
  22. / ReplyTereza
    Lou, s tímhle článkem ani nejde nesouhlasit! V tom se vidí určitě snad úplně každý (což je logický). Naprosto souhlasím s nesplněnými očekáváními u filmů, knížek, paletky Naked :-) a jiné kosmetiky! Bereš mi slova z úst! Takže se snažím od ničeho nic neočekávat, ale to prostě někdy nejde! Pokud ti kamarádí vychválí film, tak tam prostě to očekávání bude. Jediným řešením je nic si o tom nezjišťovat :-D. Já jsem teď dočetla knížku, kterou jsem si půjčila od kamaráda. Už jí půjčoval víc lidem z party a všichni se víceméně shodli, že není špatná, ale žádná bomba taky ne, že je nudný začátek apod. A co myslíš? Já jsem byla nadšená! Bavilo mě všechno, i ty nudné pasáže! A věřím tomu, že kdyby ji vychválili do nebes, tak si řeknu, proč? Vždyť tak super není :-D!
    • / ReplyGetTheLouk
      Neočekávat nejde, nejsme stroje :D Ale taky občas mám takový to "Jo jo jo, nic mi o tom radši neříkej, já se na to podívám sama", že stačí doporučení, protože pak bych akorát byla zklamaná a přitom chci třeba s tím kamarádem sdílet nadšení z tý věci :D Třeba vím, že kdybych si přečetla Football Factory, tak nebudu tak nadšená, protože ta knížka se nedá prakticky už koupit a stojí prej kolem 2000,- :D Což prostě za to nedám :D Takže si jen představuju, jaká je, ale vlasťně jí už ani číst nechci :D Ale takovýto zarazit kamarády v půlce vychvalování - občas to taky mám :) Taková obrana malinkatá :D

Leave a reply

Your email address will not be published.